Пожелателно мислене /wishful thinking/ при генерализирано тревожно разстройство

Какво е пожелателно мислене?
Магическото мислене е вярата, че вашите мисли, чувства или действия ще повлияят на нечие поведение или изхода от ситуация (1). Много от нас практикуват пожелателно мислене от време на време. Суеверията спадат към категорията на магическото мислене, като например избягване на 13-ия етаж на сграда или нуждата от точно определен молив за късмет, за да направите тест и тн.
Често срещани примери за пожелателно мислене са: ритуали като хвърляне на монета във фонтан, кръстосване на пръсти или пожелание преди да духнете свещите за рождения ден. Много от нас извършват тези действия без никакво нарушаване на нормалното протичане на ежедневието ни.
Докато пожелателно мислене може да бъде забавно и безвредно, то може да стане разрушително. Психични състояния като генерализирано тревожно разстройство (ГТР) и обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) често се свързват с разрушителни типове пожелателно мислене.
Тази статия обхваща определението и примерите за пожелателно мислене, какво казва психологията за това явление и кога магическото мислене може да стане разрушително – особено за тези с психични разстройства.
√Кой „практикува“ пожелателно мислене?
Магическото мислене често се среща при малки деца на възраст под 5 години (2). Малките деца все още не разбират, че умът им е отделен от света около тях. Например едно малко дете би вярвало, че желанието му за нещо го кара да се случи.
Магическото мислене е често срещано явление както при юноши, така и при възрастни. Някои изследвания показват, че то е нормативно и се среща заедно с рационалното мислене (2).
Хората често използват пожелателно мислене, за да усещат сякаш притежават по-голям контрол над средата си и да се справят с неизвестното.
Магическото мислене може да се появи и при различни психични състояния, включително тревожни разстройства, психози, шизофрения, обсесивно-компулсивно разстройство и хранителни разстройства (2).
√Пожелателно мислене при ГТР:
Генерализирано тревожно разстройство (ГТР) се характеризира с прекомерна тревожност и безпокойство, които трудно се контролират. За да получите диагноза ГТР, прекомерното безпокойство трябва също да бъде придружено от определени физически или когнитивни симптоми като раздразнителност, затруднено концентриране, умора, безпокойство, мускулно напрежение и нарушения на съня (3).
За човек с ГТР магическото мислене може да се превърне в механизъм за справяне с усещането за безпокойство (2).
Човек диагностициран с ГТР може да мисли за всеки потенциален отрицателен резултат от дадена ситуация и правейки това, да вярва, че предотвратява осъществяването на тези потенциални негативни резултати. Например, ако са нервни за предстоящо интервю за работа, може да си представят как се губят по пътя, губят телефона си и правят ужасно първо впечатление на интервюиращия.
Мислейки за това, което не искат да се случи, те вярват, че се предпазват от тези нежелани резултати. При ГТР човек е склонен да вярва, че неговата тревожност и тревожните му мисли контролират света около него.
√Видове пожелателно мислене:
Има два вида пожелателно мислене, които са важни при тревожни разстройства: сливане на мисъл-действие и рутинни процедури или ритуали.
Сливане на мисъл-действие: Този тип пожелателно мислене включва вярването, че мислите са еквивалентни на действия и че мислите могат да направят действията реалност. Пример за сливане на мисъл-действие е, когато чуете някой да казва: „Не говорете негативни неща за някого или този човек ще се разболее“, което означава, че мислите на даден човек сами по себе си влияят върху здравето на друг човек.
Някои, които изпитват сливане на мисъл-действие, често изпитват срам, вярвайки, че наличието на негативна мисъл причинява толкова много щети, колкото ако мисълта се осъществи в реалния живот. Ако в главата ви изникне мисъл за нараняване на партньора ви, може да се почувствате виновни, защото вярвате, че го наранявате, като имате тази мисъл, дори когато никога не бихте постъпили по този начин.
Рутини или ритуали: Това включва извършване на определени действия, физически или психически, за „магическо“ предотвратяване или предизвикване на дадено действие. Например, някой си казва или повтаря конкретни думи и фрази, за да предотврати нараняването на някого, когото обича.
√Кога пожелателното мислене е вредно? Магическото мислене може да бъде адаптивно (полезно) или неадаптивно (безполезно), в зависимост от това как вашите мисли влияят върху вас, вашите взаимоотношения и качеството ви на живот.
Магическото мислене може да насърчи чувствата на увереност и оптимизъм у хората. Много хора, които се занимават с пожелателно мислене, изобщо не го виждат като „магия“, а по-скоро като свои лични вярвания и теории. Важно е да разглеждате магическото мислене и според контекста на дадена ситуация от гледна точка на културните, религиозни и духовни вярвания на човека.
Това, което един човек нарича пожелателно мислене, друг нарича система от вярвания. Понякога магическото мислене ни помага да интерпретираме света около нас по адаптивен начин. Ако обаче причинява значителен стрес или смущение в живота ви, е препоръчително да преразгледате този начин на мислене.
Според следното проучване (2), психолозите изследват три критерия, когато определят дали магическите мисли са адаптивни или неадаптивни:
– Колко силно човек държи на вярата си?
– Каква степен на страдание предизвиква тази мисъл?
– Колко силни са импулсите на този човек да предприеме действия въз основа на своите вярвания?
Може да окажете такъв натиск върху себе си да „накарате нещата да се случат“ с вашите мисли или поведение, че да се почувствате лично отговорни за дадени негативни събития. Или може да се почувствате „объркани“, когато забравите да изпълните ритуал, свързан с желания резултат. Може би се самонаказвате или имате много негативни разговори със себе си, когато не мислите „правилните“ мисли.
Ако някое от изброените по-горе се отнася за вас, може да искате да потърсите съвет от специалист, който да ви помогне да се справите с такъв тип маладаптивни мисловни модели.
Резистентност към лечение: Хората с ГТР, които имат маладаптивни вярвания, вкоренени в пожелателно мислене, може да не искат да се откажат от тези вярвания.
Според Дейвид Бърнс, доктор по медицина, въпреки че тревожността, която изпитват хората диагностицирани с ГТР е неудобна или изтощаваща, те все пак вярват, че ги предпазва от някаква по-голяма катастрофа.
Човек с ГТР може да е убеден, че интензивното безпокойство е ключът към неговия успех или че всичко ще се разпадне, ако не планира, проучва или ако не се тревожи прекалено безкрайно за всичко. Ако човек смята, че самото освобождаване от безпокойството, което усеща може да доведе до лоши резултати, не е изненадващо, че той би се противопоставял на лечение за своята тревожност (и следователно ,за своето пожелателно мислене).
Справяне с пожелателно мислене: Ако установите, че вашето пожелателно мислене пречи на нормалното протичане на ежедневието ви и ви обезпокоява, има стъпки, които можете да предприемете както сами, така и с помощта на специалист, за да облекчите стреса си.
Дневник и планиране: Първо се опитайте да определите кога се случва вашето пожелателно мислене. Случва ли се по време на стрес или притеснение? Може да откриете, че разчитате най-много на пожелателно мислене, когато наистина сте загрижени как дадена ситуация ще се развие. Опитайте да водите дневник за своите притеснения и видовете мисли, които имате в отговор на притесненията си. След това опитайте да запишете две до три практически неща, които можете да направите, за да постигнете желания резултат.
Например, ако ви предстои изпит, запишете всичко, което можете да направите, за да се подготвите, като например да отделите малко време за учене всяка вечер, да се срещнете с учебна група или да направите флаш карти. Ако получите добра оценка, можете да погледнете назад към списъка с нещата, които сте направили, за да се подготвите, и да си отдадете заслуженото – осъзнавайки, че късметът ви е донесъл не моливът на късмета или прекомерното безпокойство.
С течение на времето и когато станете по-уверени в подготовката си за стресови ситуации, можете да се научите да намирате комфорт в това да бъдете проактивни и да управлявате очакванията си.
√Терапия: Установено е, че когнитивно-поведенческата терапия (КПТ), е ефективна при лечението на генерализирано тревожно разстройство, както и помага на хората да преформулират своите мисли и чувства така, че да са по-полезни в ежедневието си (4).
Терапевтът може да ви помогне да определите какъв тип “магически мисли” имате вие, както и какви ситуации задействат вашето пожелателно мислене. Те дори могат да предоставят ежедневни упражнения, които можете да практикувате, за да се отучите бавно да използвате пожелателно мислене, за да обясните нещата, които се случват.
–––––
Източници:
1. American Psychological Association. Wishful Thinking.
2. Levesque R.J.R. Magical Thinking. In: Levesque R.J.R., eds. Encyclopedia of Adolescence. New York, NY: Springer; 2011. doi:10.1007/978-1-4419-1695-2_443
3. National Institute of Mental Health. Anxiety disorders.
4. Borza L. Cognitive-behavioral therapy for generalized anxiety. Dialogues Clin Neurosci. 2017;19(2):203-208.

Автор: Димитър Димитров