Есмералда

Есмералда, красивата циганка, която едновременно е чувствителна и страстна, нежна и волна. Тя е свободолюбива натура,  по своему наивна и доверчива, гледаща на живота от хубавата страна. Само на 16 – години, придружена от козичката си Джали, толкова невинна, толкова крехка, а в действителност толкова силна!

 

Есмералда, главна героиня от романа на Виктор Юго „Парижката Света Богородица“, е улично момиче и танцьорка, отгледано от цигани. В нея са влюбени поетът Григоар, капитан Феб, архиепископ Фроло и благороднияг гърбушко Квазимодо. Есмералда е отдала сърцето си на Феб. Тя е силна, жизнерадостна и нежна душа. Накрая на романа става ясно, че всъщност е дъщеря на френска аристократка. Есмералда е наричана „египтянка“, заради циганския си произход. Името й е андалуско, тъй като тя е израснала сред андалуски цигани.

Есмералда е и главна героиня в анимационният филм на Дисни „Гърбушкото от Нотр Дам“. Тук трагичният край, разбираемо, е заменен от хепи енд, в който Есмералда и Феб се събират.

През 1956 г. излиза филмът с италианската актриса Джина Лолобриджида, която изпълнява ролята на Есмералда и  Антъни Куин в ролята на Квазимодо. Как да не се възхитим на красивата Джина с изразително лице, секси тяло в червена рокля и звънтящи гривни по ръцете?

 

Изключително експресивен е френският мюзикъл „Парижката Света Богородица“, чийто композитор е италианецът Рикардо Кочанте. Пиесата е създадена през 90-те години и се отличава с невероятно добра музика,  с разнообразните и красиви гласове на певците  и чудесно изпълнената актьорска игра.

 

 

Художник: Бианка Иванова

Текст: Ния Каменова и Кремена Каменова