Емоционални ефекти

Емоционалните нападки включват: Обиди. Заплахи. Скандали, които да предизвикват страх у жертвата и да я държат в подчинение. Обидни епитети, които да снижат самочувствието на обекта. Подигравки. Манипулации. Опит за контрол върху начина, по който мисли. Изолация. Вменяване на чувство за вина. Смяна на настроението пред вас в рамките на няколко минути.

 

Ето и някои от най-популярните методи:

 

Манипулациите;

Злобата и завистта;

Интригите и пускането на слухове;

Пасивната агресия и ролята на жертва;

Ефектът на газената лампа;

Психопатичен тип общуване.

 

Манипулациите 

Манипулацията, това е когато един човек се опитва да повлияе друг чрез нечестни методи и да го подчини на собствените си желания, като го пречупи. Целта е принудителна промяна в начина на мисленето и поведението на манипулирания. Обикновено последният, е човек с по-лабилна психика и лесно се поддава. След време някои хора започват да влизат в този начин на общуване и се оплитат още повече. Но вярват, че постъпват правилно, защото си мисли, че щом ги манипулират, значи има уважителна и важна причина. Други, обаче, не объщат внимание на манипулатора и се правят на ударени – по този начин, те съхраняват себе си. Лошото обаче, е че манипулаторът се смята за безпогрешен и е дълбоко уверен в правотата си. Той дори не разбира, че постъпката му да ви манипулира е нещо лошо. За него това се е превърнало в естествена част от живота му.

 

Интригите и пускането на слухове

Чрез  интригата, група от хора, се опитват да направят мръсно на някого. За да бъде пълна картинката, започват да разпространяват какво е казал и направил, или пускат неверни слухове за него. Целта е да се срине репутацията на набелязания човек и от там да се напаявят поражения върху психиката му, за да може той да се срине. Интригантите са няколко типа: клюкари; хора с ниско самочувствие; хора, които се дразнят от даден човек. Интригантът е глупав – прави лично мръсотията. Или е добър манипулатор – въвлича други хора от обкръжението ви. Интригантите се правят на добри приятели, които просто искат да „помогнат“, като дадат „съвет“ или направят услуга.

 

Злобата и завистта 

Злобата и завистта са различни чувства. Но понякога могат да се проявят и заедно. Злобата е да критикуваш някого, да го обиждаш, да му се подиграваш, да сриваш самочувствието му, да го оплюваш пред него и други хора. Завистта е породена от желанието да бъдеш на мястото на другия – да си като него, да имаш неговите придобивки, да водиш неговия живот. Завистта е обратното чувство на възхищението. Често завистта поражда слухове и интриги.

 

Пасивната агресия и ролята на жертва

Пасивната агресия представлява всъщност прикрита и неизразена злоба. Може да я разпознаете по сбутванията с лакът, извъртването на очите, отказът да общуват с вас, начинът по който се споглеждат двама души пред вас, когато кажете нещо. А също така и създаване на ситуации, които да ви объркат и накарат да се чувствате главен виновник. Целта на пасивно-агресивния човек е да отстрани друг човек от обществото. Ролята на жертва е сходна – той човекът е безгрешен, вие сте виновен за всичко; вечно има нужда да го съжаляват – ще споделя с вас не за морална или реална подкрепа, а просто за да се изкара като несправедливо осъден и да се обяви за жертва. Търси съчувствие и някой да му повдигне ниското самочувствие. Целта – да накара даден човек да се почувства виновен, заради страданията, които „жертвата“ изпитва. Това може да постигне и просто чрез укори и забележки (най-лекият вариант).

 

Ефектът на газената лампа 

Чрeз този метод, група от хора, цели да изкриви представата ви за реалност. Първо казва едно твърдение, а след десет минути – обратното. Когато го попитате защо го прави, той ви казва, че не сте наред или че не сте разбрали правилно. Правят ви някаква мръсотия, която е очевидна за околните, а после всички се правят, че такова нещо няма. Най-крайният опит за използването на този ефект, е когато например ви откраднат вещ от напълно празна маса, вие я търсите, а после тя отново се оказва на същата тази масичка. И предметът е такъв, че този, който го е взел, не би имал никаква полза от него.

 

Психопатичен тип на общуване

Психопатичният човек е краен манипулатор. Когато ви направи мръсотия, той не изпитва чувство за вина, а напротив – изпитва удоволствие от това. Такъв човек не е способен да съчувства. Психопатите постоянно лъжат и накрая се оплитат в собствените си лъжи. Никога не признават грешките си – те дори не могат да проумеят, че са направили нещо лошо. Психопатията не е болест, а част от характера.

 

Автори: Ния и Кремена Каменови