Прeз 2022 г. продължават разкопките в Кумран: археолозите разкриват нова пещера

Археолозите, които копаят близо до мястото на Кумран на Западния бряг, където свитъците от Мъртво море са заровени в близките пещери, се надяват да бъдат заети през 2022 г. Те планират да разкопаят неизследвана досега пещера и да продължат да разследват поредица от тунели близо до Кумран. Предишните разкопки на екипа са открили някои очарователни останки, включително 12-та пещера, в която някога са се съхранявали свитъци от Мъртво море (за съжаление е останал само един), и може да чуем за нови открития от мястото през 2022 г., докато разкопките продължават.

12-та пещера, в която са се съхранявали свитъци от Мъртво море, преди да бъдат откраднати в средата на 20-ти век, е открита близо до Кумран.

Вътре в пещерата археолозите откриха празен свитък заедно с останките от делви, плат и кожена каишка. Изследователите казаха, че вярват, че тези предмети са били използвани за подвързване, увиване и задържане на свитъците.

Между 1947 и 1956 г. свитъците от Мъртво море са открити в серия от 11 пещери, разположени близо до мястото на Кумран в днешния Западен бряг. Свитъците съдържат копия на книги от еврейската Библия заедно с правила на общността, календари и астрономически текстове, наред с други писания.

 

Източници:

https://www.livescience.com/57800-new-dead-sea-scrolls-cave-discovered.html

https://www.livescience.com/archaeology-to-watch-in-2022

 

Съставители: Ния и Кремена Каменови