Пресиян Новаков от група „Кантарион“: Най-силният ни концерт досега е в singles

Как решихте да създадете групата?

 

Винаги съм искал да свиря пред хора, без значение с какъв успех. За жалост нямах съмишленици, които да могат да се задържат дълго време. Накрая се намерихме и за сега всичко върви много добре.

 

Кой беше създателят на идеята да се създаде групата?

 

Аз я започнах, повечето от старите песни съм ги писал преди да се познавам с членовете на групата. Решихме да ги довършим и да почваме лайвове.

 

Как и кога се сформира групата?

 

Сегашният ни басист е и първият ни такъв, запознахме се през общ приятел, със старата ни барабанистка се запознахме на репетиция на група, в която бях вокал по едно време. Сегашния барабанист познаваме през басиста. Втората китара е приятел от някакво време, просто първоначално не смятахме, че ни трябват две китари, но след като ни затрябваха веднага се сетих за него и той се съгласи.

 

Кой е най-специалният момент за вас? Имате ли определена песен, която носи някакво послание към публиката?

 

Когато ни поканиха да свирим на локум феста, защото един от организаторите беше видял клипа на първата ни песен и му е харесало. А за песните текстовете ги пиша след китарата, обикновено са по лични истории, но представени по начин, който да позволява повече интерпретации.

 

 

Можеш ли да разкажеш нещо повече за вашите концерти? Кой е най-запомнящият се момент?

 

Най-силният ни концерт досега е в singles със спални места. Това беше първият път, в който наше изпълнение наистина много раздвижи публиката, плюс че господата от спални места са много добри шоумени и се погрижиха всички да се забавляваме.

 

Би ли ни разказал малко повече за самата група?

 

Млади хора които реват в контекста на рок инструментал.

 

Какво е да си рок музикант?

 

Както да си какъвто и да е музикант. Ако правиш авторска музика и я изпълняваш с цел удоволствието на групата и публиката, всичко останало става само етикет (или поне ние така смятаме).

 

Има ли развитие съвременния рок в България през последните години?

 

Последните три-четири години – да, преди това не сме се интересували особено от местни групи, за да си позволим коментар.

 

Какви са плановете ви за в бъдеще?

 

Част от членовете на групата заминава за чужбина тази година, ще гледаме да направим повечко участия лятото, след това ще се търсят нови членове.

 

 

Интервюиращи: Ния и Кремена Каменови