Любимите клишета от любимите сапунени сериали

Всички ние обичаме несъмнено любовните сериали, следим ги с неистов интерес, и чакаме нетърпеливо да видим какво ще се случи в следващия епизод….  Без значение, дали сериалите са индийски, турски или латино, те притежават някои смешни и общи черти, без които сюжетът не би бил толкова заинтригуващ…  Но кои са те всъщност?

         1. Главната героиня (Ана – Мария, Фатмагюл, Ананди) е красива и наивна девойка с добро сърце. Тя обаче произхожда от бедно семейство. За да помогне на семейството си, почва работа при богата фамилия, чиито членове не гледат с добро око на новодошлата. 

        2. Момичето обикновено има една най-добра приятелка, която й помага във всичко.

      3. Между девойката и богатият наследник пламва бурна любов и необуздана страст от пръв поглед. Той е запленен от нейната красота и качества. В следващите 40 епизода няма да се развива нищо между тях, освен скришни погледи, а първата целувка ще се осъществи чак в 50 – ти епизод.

     4. Младежът е също толкова красив, добър, страстен, но ужасно глупав и недосетлив. Неговият приятел е женкар, който го увлича по лошия път, но главната героиня ще го превъзпита.

      5. Семейството на избраника мрази главната героиня, защото е бедна, и гледа как да й стъжни живота. 

     6. Често се случва и обратния развой: момчето е беден хубавец с принципи, смел и амбициозен. Той ще започне работа в семейството на главната героиня, чиято деспотична майка и строг баща ще го ненавидят от първия миг. Младежът може би е беден селянин, пират, разбойник, бандит, и дори похищава героинята. Или търси отмъщение от богатото семейство, което има тъмно минало. Обаче се оказва, че той всъщност спечелва пари и става заможен, с което печели одобрението на нейната фамилия.

    7.  В богатото семейство се крият страшни тайни, интриги, всичко на фона на богата къща, любовници, офиси, нечисти сделки, убийства, скандали.

  8.  Младите ще трябва да преминат през сто препятствия по пътя към щастието. Той ще я отвлече, ще избягат заедно и тайно ще се венчаят. Или тя ще забременее от него, като той никога да разбера за раждането на детето си.

  9.  Обикновено героят има годеница – разбирай, лошата –  която, макар и атрактивна, е зла материалистка, домогваща се до парите му със всякакви средства: ще му сипе приспивателно в чашата, ще излъже, че е бременна, че се опита да убие съперницата, тъй като е обсебена налудничаво от бъдещия си съпруг. А бедният годеник до последните епизоди няма и да разбере какво представлява тя, защото е твърде заслепен и …. глупав? 

10.  Обратният вариант също съществува: момичето е сгодено или омъжено за богат, самовлюбен мерзавец. Той е лошият герой във филма, прави мокри поръчки, държи се господарски с любимата. Опитва се да поречи на щастието на двамата влюбени, дори да прати в затвора съперника, да го убие с помощта на своите кучета… И непременно се опитва да се домогне сексуално до красавицата по най- противен начин.

11. Често двете богати фамилии враждуват. Или действието се развива на фона на хасиенда с коне.

12.  Единият от героите влиза в затвора, получава амнезия, ослепява, бива ранен, отвлечен, но след години се връща да си отмъсти, подменил личността си. Ако лежи заслужено в затвора, единствената му мисъл е как пак да си отмъсти.

13.  Непременно има някой, който е умрял, но се съживява.

 14. По време на вечерни събирания, винаги се разкриват страшни семейни тайни или потресаващи новини. Роднините се гледат един друг, незнайеки как да реагират.

15.  Често се случва, че един не е бивало да разбира тайната, изречена между двама души, но по случайност се оказва, че подслушва в този момент. Друг често срещан момент е когато целувка между двама не е трябвало да бъде виждана от трети човек, но без тези похвати не е възможно да се развие интригата.

16.  Някой от героите ще изпадне в кома, ще се пропие или наркотизира. Някакво чудо ще го изкапа от състоянието му, и срещата му с любовта ще го промени, подмлади и направи напълно нов човек.

17. Главната героиня припада, и така узнава, че е бременна.

18.  Слугите, и най-вярната прислужница  се занимават… и  занимава единствено с проблемите на своята господарка и ги взима присърце, сякаш са нейни собствени.

19.  Двама брата се мразят, воюват за сърцето на героинята, и за семейното богатство.

16.   Две сестри, по възможност близначки, се ненавиждат и също се домогват за сърцето на един мъж. Едната убива другата, и се представя за първата, но сестра й се появява с нова самоличност, за да отмъсти за нанесеното зло.

17.  В родилното едно дете е подменено. Оказва се, че това е главната героиня, която е дъщеря на бащата на главния герой. Или синът е осиновен. Много е възможно също така, двамата главни герои да се окажат брат и сестра, или някакви други кръвосмесителни връзки да излязат наяве.

18.  Накрая става ясно, че момичето е наследница на заможно семейство, по-богато от това на младежа.

19. Често героите се загубват в пустошта. Или правят любов на самотен плаж, полянка, до водопад. Всичко е красиво, нежно, страстно, изпълнено с любовни думи и клетви.

20. От грозно патенце героинята се превръща в дама с аристократични маниери.

21. Всички плачат. За щяло и нещяло.  Гледат се напрегнато един друг на забавен кадър. За лошия поглед на магазинерката. Рев се лее от екрана, особено от индийските филми. Освен това, танцуват и пеят нонстоп, смейки се на тъпи шегички и плоски моменти, които би трябвало да минат за забавни. Когато са тъжни, ветрец лъхва лицата им.

22. Никой никога не може да изрече докрай думите си, защото един от негативните персонажи влиза и го прекъсва. Телефонните обаждания завършват обикновено трагично.

23. Времето тече протяжно и бавно.

24.  Дамите винаги са нагласени, червисани, с много бижута, дори когато готвят, или са у дома. Дори да плачат, спиралата им не се разтича, нито червилото при пиене на алкохол.

25.  Лошият умира трагично и заслужено.

26.  Майката, дъщерята и бабата са на една възраст, свежи и красиви. Обикновено по-възрастни героини изиграват по-млади, и обратно: по-млади се стараят да пресъздадат образа на майката, когато всъщност актрисите са връстници.

27. Никой не работи. Всички мислят само за любов. Сградите и офисите са просто за фон и мъгливо става ясно, че все пак там тече някаква дейност.

28. Главната героиня често е бедно сираче.

29. Някой ослепява, но впоследствие чудодейно проглежда.

30. Главната героиня все някога бива изнасилена, и бива принудена или да се омъжи за насилника си, или да го убие.

31. Забранената любов между роднини и близки е неизбежна. Особено в индийските сериали.

32.  Непременно ще има низ от убийства, кървища и саморазправи. 

33. Все един от лошите ще се разкае, ще предаде плановете на съучастниците си, докато един от приятелите на добрия герой ще го предаде. Наемниците на стават за нищо, затова на боса им им писва, и отстрелва най-некадърния от тях.

34. Една от героините ще страда от рядка болест, неизлечима. Но в края на сериала чудодейно ще оздравее и ще изглежда невероятно.

35. Любовта ще победи всичко и ще устрои проблемите на героите в сериала.

36.  Лошата героиня ще изпадне в духовен катарзис, ще се трансформира, и ще стане много добра приятелка на двамата герои.

37. Също така, семейството на героя ще приеме с отворени обятия доскоро нежеланата невеста.

38.  Градинарят ще спи с господарката, или ще я спаси, когато падне в басейна, или от коня, а защо не и от банда насилници? 

39.  След секс винаги се забременява.

40. Едно от децата е копеле, непризнато от семейството.

41. Eдна от героините бута друга по стълбите.

42. Две героини, които се мразят, се бият, скубят и нанасят шамари по ефективен начин.

 43. Със сигурност една от бременните героини ще пометне поради трагичен инцидент.

 44.  Накрая двамата главни герои ще се оженят, освен ако той не се е пропил от мъка. И ще заживеят щастливи завинаги.

 

Автор: Ния Каменова