Лечение чрез ръце

В предишната статия споменах няколко вида лечение чрез ръце. Днес бих искала да ви ги представя. Става въпрос за мудрите, су джок и дзюмон.

Индийските мудри

Мудрите представляват индийското самолечение с ръце. Това са различни положения на ръцете и пръстите, и представляват един вид йога за ръцете. Има стотици мудри, като най-популярната от тях е т. нар. мудра Атаманджали (жест на молещия се). Тя се изразява в докосването на дланите и се използва при поздрави, съпроводена с думата „намасте“, която е неофициална и учтивата форма „намаскар“. Атаманджали се поставя пред гърдите, гърлото или третото око и насочва енергията към проблемните места. Всъщност това е едни от най-силно излъчващото енергия положение на ръцете. Тази мудра хармонизира двете мозъчни полукълба и донася вътрешна хармония, подобрява концентрацията.

Прана мудра

Съединяване на палец с безименен. Прана мудра помага при психическо и физическо изтощение

Притви мудра

Палецът се поставя върху показалеца. Тази мудра помага при емоционална неуравнсовесеност и донася вътрешна хармония.

Апана мудра

Съединяване на палеца едновременно с безименния и средния. Апана мудра дава енергия и вътрешна хармония. Чрез нея става лечение на целия организъм.

Апана ваю

Съединяване на палеца с показалеца и средния пръст. Тя се използва при проблеми със сърцето и сърдечни пристъпи.

Бронхиална мудра

Докосване на палец със среден пръст, изпъване на палеца нагоре и свиване на безименен и кутре към дланта. Използва се при недостиг на въздух.

Астма мудра

Изпъване на всички пръсти и докосване на двата средни пръсти от външната страна. Освен, че действа при астма, тази мудра освобождава и от натрупаната енергия от миналото.

Джана мудра

Съединяване на върха на палеца с показалеца без натиск. Помага при сънливост, безсъние, високо кръвно налягане и депресия.

Съществуват още мудри за вътрешна хармония, но аз описах по-главните и лесни за изпълнение от тях.

Корейска су джок терапия

„Су“ означава ръка, а „джок“ – „стъпало“. Това е корейска терапия, според която върху дланите и стъпалата се намират точки за всички органи в тялото. Представлява точков масаж на дланите и стъпалата. Върху точката, отговаряща за съответния орган се залепят кръгли семенена. Семената могат да бъдат следните: грах, леща, ечемик, бял фасул, царевица, семки от ябълки о още. Натискът върху точката може да се осъществи и с върха на другата ръка и тъп молив, което наподобява на китайската акупунктура чрез точков масаж, както и с камъни и мъниста. Н нека дам пример за определена точка – върховете на пръстите отговарят за главата и шията. Семената се оставят върху точката не повече от един ден.

Китайска практика дзюмон

При дзюмон, докато се произнасят звукови съчетания, се приема особено съединение на палците във фигура, която е наречена кенцу-ин. Ето ги и основните кенцу-ин:

Докка. Докосване на палец със среден пръст, изпъване на палеца нагоре и свиване на безименен и кутре към дланта. Това е положението, което прилича на бронхиалната мудра. Тя дава увереност в себе си и прилив на енергия. Докато пръстите се държат по този начин се изговаря:  он–бая–ши–ра–ман–та–я–со–ва–ка.

Дайконго. Средните пръсти се усукват около показалците. Останалите пръсти са кръстосани. Изговаря се: он–и–ша–на–я–ин–та–ра–я–со–ва–ка. Дава се енергетика в обкръжаващата среда.

Гайдзиси. Докосване на палците изправени, на показалеца, средния и безимения свити и на кутретата – изправени. Изговаря се: он–деи–ре–та–ра–ши–и–та–ра–дзи–ба–ра–та–но–со–ва–ка. Чрез гайдзиси се поправя вътрешния свят.

Найдизи. Скръстване на ръцете. Произнася се: он–хая–бай–ши–ра–ман–та–я–со–ва–ка. Чрез найдзиси става мобилизация на вътрешните ресурси на организма.

Спрях се на тези практики за лечение чрез ръце, защото звучат интересно, различават се една от друга, а и са съвсем лесни за изпълнение. Су джок е малко по-сложна терапия, тъй като не само трябва да знаем коя точка на ръката съвпада на даден орган, но и трябва да можем да открием самата точка. Пробвайте тези техники и ще усетите благоприятния им ефект.

 

Автор: Кремена Каменова