Лечение чрез биоенергетика. Какво прави лечителят и как сами да изчистим биополето си?

Методите за лечение чрез ръце са различни. Най-известните сред тях са: Биоенергетиката; Японският масаж Шаяцу; Индийските мудри; Корейската Су джок терапия; Китайската практика дзюмон.

Но нека днес говорим бионерегетиката, тъй като тя е най-популярна, практикува се от древността по целия свят, а и за нея мога да споделя повече, тъй като аз и сестра ми (Ния Каменова) влеадеем умението да лекуваме с ръце. Тази дарба ни е дадена по наследство и ръцете на всяка от нас действат по различен начин.

Бионергетиката е вид психотелесна терапия. Научното й е обяснение е: трансформация на енергията в биологичните мембрани. Интересен факт е, че някои съвременни алхимици я причисляват към алхимията, но това според мен е твърде спорно. При лечение с биоенергетика настъпва енерегийна трансформация. Всъщност биополето, върху което въздейства лечителя е наричано още енергийно поле, а в Индия – аура. Чрез биоенергетиката то се укрепва. Всъщност биополето е  т. нар. „броня на характера“ – щитът, с който се обгръща тялото. Според биоенергетиката има тясна връзка между тяло и душа. Емоционалното, психическото и физическото здраве са свързани едно с друго. Всеки душевен процес води до телесна реакция. Цялостното лечение чрез биоенергетиката включва:

  1. Лечение чрез ръце;
  2. Изчистване на биополето;
  3. Дихателни упражнения;
  4. Биоенергетичен масаж;
  5. Биоенергетични упражнения.

Съществуват два начина на изтегляне на болката чрез ръце: 1. Чрез поставянето на ръцете върху засегнатото място и 2. Чрез държане на ръцете на 10-15 см от него. Най-силно въздействие оказват центъра на дланта и върховете на пръстите. Съществуват две важни правила при лечението на биополето чрез ръце: болното място никога не се държи повече от 20 мин., тъй като ще се получи обратен ефект и второто нещо, е че един човек не се държи от двама биоенергетици, а само от един. Когато лечителят започне да лекува, трябва да е с чисти мисли и напълно спокоен. Може преди процедурата да протрие длани една в друга. Той затопля ръката си и я поставя на засегнатото място, концентрира се силно и се вглежда в засегнатата зона. Ефектът може да не е моментален. Биоенергетикът усеща или изтръпване на пръстите и до китката или на цялата ръка. Болката може да е до рамото, ако лечителят се е съсредоточил доста. Лекувания, от своя страна, може да получи усещане за „отлепяне“ на болката и изстудяване на мястото или „изтегляне“ на болката – зависи какъв тип биоенергетик е лечителят. След процедурата, биоенергетикът трябва да измие ръцете си под течаща вода и след това, ако иска, с вода и сол. Ако до него няма вода, може просто да изтръсква ръцете си. Според мен дори когато държим едно болно място и се прехвърлим към съседното, също трябва да измием ръцете си. По време на процедурата лекуваният увеличава нивата на енергия, а лечителят временно я намаля. Ако при първите сеанси лекуваният се излекува от една болка, а друга се появи, или ако се оправи болката в главата, но се получат странни състояния, това не е нищо странно. Просто по този начин се прави нещо като диагностика, т. е. се открива къде или какъв е проблема.

Не съм сигурна дали може да се развие биоенергетика, както често се твърди, но тя може да се засили по няколко начина. Най-простият начин е чрез разтриване на дланите една в друга и затоплянето им. Както се досещате, вторият по-лесен начин, е чрез медитирането. Най-добре е да медитираме преди сън. Трети метод е представянето, че държим в ръцете си златиста топка от светлина. Биоенергетикът, а и всеки човек трябва има контрол на въображението. Съществуват и различни упражнения за пръсти. Ето едно от тях: Пръстите на дясната ръка правят кръгови движения около върховете на на пръстите на лявата (неподвижната). Малкият пръст обикаля около малкия, после око безименния, докато стигне до палеца. После ръцете се разменят. Само да вметна, че някои бионергетици имат по-силна лява или дясна ръка.

Лечението чрез биоенергия става не само чрез ръце, макар, че това е главният метод. То включва също така дихателни упражнения, масажи, специални упражнения и техники за изчистване на биополето.

За изчистването на биополето сме чували всички. Най-разпространените методи са къпане във водоем; миене на ръцете и лицето с вода и сол; къпане с вода и сол; слънчеви бани и стоене под слънцето; излагане на топъл вятър; т. нар. „заземяване“ или още медитация за заземяване. Последното се изразява по няколко начина. Първият е да вървим боси, на земята или в пръст; незадържане на емоциите; държане на кристали; използване на етерични масла; правилно дишане (през ноздрите). Съществува един интересен, също така, източен начин за защита на биополето и той доста наподобява на един от методите при защита от уроки. Той е следният: скръстваме глезени, поставяме ръцете си в скута и събираме палец с палец и показалец с показалец (докато при предпазването на уроки кръстосването на краката е същото, само че ръцете се скръстват пред гърдите).

Бионерегетичните упражнения са разнообразни. Ще спомена два от тях. Единият е да легнем по гръб на постелка и да разтворим краката си. Разтваряме краката си и ритаме без да свиваме колене. Трябва да правим това упражнение ритмично и с разхлабени глезени, така че те да не докосват. След това отпускаме главата. Друг начин е „заземяването“, което помага и за балансирането на първия енергиен център, намиращ се в основата на гръбначния стълб. Главното при това упражнение е, че краката ни задължително трябва да са боси, ние да сме прави и да сме стъпили на пода. Вдигаме ръце на горе към върха на главата, като същевременно се повдигаме на пръсти. Това елементарно упражнение се прави бавно и се повтаря няколко пъти.

Един биоенерегетик трябва поне малко да се интересува от някои методи за масажи, тъй като биоенергетиката е свързана със самите масажи. Тук биоенергетиката се доближава до шиацу. Шиацу е японско лечение с помощта на вътрешната енергия. Връзка между тялото и енергията. При този масаж се натискат точките, които са проблемни. А какво по-хубаво от това да напипваме точките и едновременно това да ги лекуваме чрез биоенрегията си. Този масаж открих още преди да съм чувала за него и съм го пробвала основно върху себе си и мога да кажа, че има чудодеен ефект. Не съм добра в намирането на точки на други хора, но когато съм успявала да го направя, съм опитвала да въздействам и чрез биоенергията си.

Случайно открих, че чрез бионерегетиката могат да се извършват и действия, които съвсем бегло наподобяват на т. нар. безкръвни операции. Ето какво представляват тези действия. Държим двете си ръце на известно разстояние от засегнатото място и започваме да ги движим сякаш теглим нещо. Усещането за биоенерегетика е, че дърпа някакви нишки от това място, за това и трябва да изтръсква ръцете си след няколко набързо „издърпани нишки“.

Интересен е методът на Дона Идън за почистване на биополето. Да, възможно е да изчистим сами биополето си с ръце, дори да нямаме развита биоенергия в себе си. Това става, като държим ръцете над главата си и бавно ги спускаме покрай тялото си  до краката. Когато един биоенергетик прави такова почистване на аурата той усеща изтрпъване на ръцете, усеща премахването на негативното от биополето.

Ето и две дихателни упражнения за пречистване на биоенергията в нас. Първият, за който доста се говори, е т. нар. пълно дишане.  Както споменах по-горе най-здравословният начин на дишане е през носа. Изправяме тялото си, издуваме корема си, сетне въздухът трябва премине през диафрагмата и да навлезе напълно в белите дробове, ключиците се изправят. Издишаме през носа колкото се може повече въздух, като същевременно тялото ни се отпуска по обратния път по който сме се изпълвали с въздух. Вторият начин, който да пробваме е т. нар. баланс между лунния дъх ида и слънчевия дъх пингала. Нека направя едно отклонение. Трябва да го изпълняваме точно стъпка по стъпка и то, когато нямаме никакви притеснения, защото може да има обратния ефект. Той е следният: слагаме пръстите на дясната си ръка върху носа и издишаме., като поставим езика върху небцето, зад предните зъби. С десния палец запушваме дясната ноздра и след това вдишваме през лявата, бавно отброявайки до шестнадесет. Все още държейки дясната ноздра запушена, натискаме с пръстите и запушваме и лявата. Задържаме така в продължение на шестнадесет отброявания. Отпускаме дясната ноздра и издишаме през нея, като броим до осем. Освобождаваме носа си и с лявата ръка запушваме лявата ноздра. Вдишваме през дясната ноздра в продължение на четири преброявания. Притискаме я и броим до шестнадесет. Махаме пръстите си от лявата ноздра и издишваме през нея, броейки до осем.

Доста е писано за биоенрегетиката, издават се книги за нея. Тя не е някакъв съвременен метод, а лечение, което съществува от хилядолетия…

Автор: Кремена Каменова